Απολογισμός Ομίλου Ρομποτικής 2023-24

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ 2023-2024 

Ως εκπαιδευτικός, πιστεύω στην ανάγκη ύπαρξης δράσεων που εμπλέκουν όσον γίνεται περισσότερο τους μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και πέρα από τα όρια του αναλυτικού προγράμματος και του σχολικού ωραρίου. Με γνώμονα τη συγκεκριμένη πεποίθηση, αποφάσισα τη φετινή σχολική χρονιά να οργανώσω και να υλοποιήσω όμιλο Ρομποτικής στο Γυμνάσιο Τήνου, ο οποίος διεξαγόταν 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη (προς διευκόλυνση των μαθητών), μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου και είχε διάρκεια μία ώρα.

Οι μαθητές μέσω του ομίλου, ήρθαν σε επαφή με τον μικροελεγκτή Arduino, ανακαλύπτοντας σταδιακά τις δυνατότητές του, καθώς κλήθηκαν να εργαστούν σε διάφορα projects διαβαθμισμένης δυσκολίας, αναπτύσσοντας έτσι δεξιότητες προγραμματισμού, κριτικής και λογικής σκέψης, ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων, αλλά και δεξιότητες συνεργασίας.

Οι μαθητές, εργάστηκαν σε ομάδες αρχικά των τριών και κατόπιν των δύο ατόμων, χρησιμοποιώντας παράλληλα την εφαρμογή προσομοίωσης Tinkercad και την ειδικά διαμορφωμένη πλακέτα Sensorlab38 Basic με τον ενσωματωμένο μικροελεγκτή Arduino, ανάλογα με την περίσταση, καθώς τα Arduino kits που είχαν στην διάθεσή τους δεν περιελάμβαναν τα απαραίτητα για εξαρτήματα για ορισμένα projects.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές εκ των πραγμάτων έπρεπε να από-συναρμολογήσουν κάθε φορά την προηγούμενη κατασκευή τους προκειμένου να δημιουργήσουν το επόμενο project. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν όλες οι κατασκευές που δημιούργησαν με το πρόγραμμα της προσομοίωσης στην αντίστοιχη εικονική τάξη που δημιουργήθηκε από τη διδάσκουσα στα πλαίσια του ομίλου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αρχικά εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν στον όμιλο 30 μαθητές εκ των οποίων ξεκίνησαν οι 28. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όμως και ιδιαίτερα μετά το 1ο τετράμηνο, αρκετοί μαθητές άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά, αφήνοντας μια σταθερή ομάδα 8-10 παιδιών που συνέχισαν μέχρι τη λήξη.

Τα εργαστήρια του Ομίλου ολοκληρώθηκαν σε 15 δίωρες συναντήσεις κατά το σχολικό έτος 2023-24, από τις 24-10-2023 έως και τις 16-5-2024, ακολουθώντας τον αρχικό προγραμματισμό, με μικρές τροποποιήσεις.  Πιο συγκριμένα οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα εξής:

1ο Μάθημα

Γνωριμία με τον μικροελεγκτή Arduino και την πλακέτα – εργαστήριο Sensorlab38 Basic στην οποία είναι ενσωματωμένος o μικροελεγκτής. 

2ο Μάθημα

Tο περιβάλλον εργασίας “Integrated Development Environment” (IDE) και πως αναβοσβήνουμε το ενσωματωμένο Led του μικροελεγκτή.

3ο Μάθημα

Αναβοσβήνουμε ένα εξωτερικό Led συνδεδεμένο με τον μικροελεγκτή & δημιουργούμε την προσομοίωση ενός  φωτεινού σηματοδότη.

4ο Μάθημα

Εγγραφή στην πλατφόρμα προσομοίωσης και επίδειξη βασικών χαρακτηριστικών και εργαλείων.

5o Μάθημα

Παράγουμε ήχο με το Arduino buzzer, παράλληλα με ένα Led που αναβοσβήνει.

6ο Μάθημα

Αναβοσβήνουμε ένα Led με τη βοήθεια ενός ποτενσιόμετρου (πιο αργά ή πιο γρήγορα).

7ο Μάθημα

Χειριζόμαστε κατάλληλα μια φωτοαντίσταση (Photoresistor).

8ο Μάθημα

Χειριζόμαστε ένα RGB Led, δηλαδή ένα Led που μπορεί να παράγει τρία διαφορετικά χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο).

9ο Μάθημα

Ο αισθητήρας Ultrasonic Sensor HC-SR04.

10ο Μάθημα

Ο αισθητήρας Ultrasonic Sensor HC-SR04 με Serial Monitor.

11ο Μάθημα

Χειριζόμαστε τον Stepper Motor 28byj-48.

12ο Μάθημα

Χειριζόμαστε τον Micro Servo SG90.

13ο Μάθημα

Χειριζόμαστε την οθόνη LCD Display I2C (16×2).

14ο Μάθημα

Χειριζόμαστε τον αισθητήρα υπερύθρων IR Sensor.

15ο Μάθημα

Δημιουργούμε το δικό μας θερμόμετρο  – Αισθητήρας θερμοκρασίας σε συνδυασμό με LEDs

Υπεύθυνη Ομίλου

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑ – ΠΕ86

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.