Απολογισμός Ομίλου Ποίησης 2023-24

ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 

Ο Όμιλος Ποίησης του Γυμνασίου Τήνου λειτούργησε καθ’ όλο το σχολικό έτος με εβδομαδιαίες συναντήσεις (συνολικά 18) διάρκειας μιάμισης ώρας, από τις 14 Οκτωβρίου έως και τις 14 Μαΐου. Δεν πραγματοποιήθηκαν κάποιες συναντήσεις λόγω ασθένειας καθώς και σε όσα Σαββατοκύριακα ήταν διαδοχικά με γιορτές – αργίες. Συμμετείχαν 2 μαθήτριες που παρακολούθησαν τακτικά από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σκοπός των συναντήσεων είναι να έρθουν οι μαθητές σε μια πρώτη επαφή με τον χώρο της ελληνικής ποίησης από την αρχαιότητα ως σήμερα, να διαπιστώσουν τρόπους γραφής, εικόνες και σύμβολα και να ενθαρρυνθούν όχι μόνο να απολαμβάνουν ποιητικά κείμενα, αλλά να απελευθερωθούν και να παράξουν -όσο επιθυμούν- και δικά τους, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τα όνειρά τους μέσα από τον ποιητικό λόγο. Παράλληλα θα γνωρίζουν μέσα από ειδικές προβολές σημαντικούς σταθμούς και λεπτομέρειες της ζωής των ποιητών που διαμόρφωσαν την ποιητική τους ιδιοσυγκρασία και δημιουργία.

Ειδικότερα οι βασικοί άξονες ήταν εκ πρώτης όψεως διαρθρωμένοι στις εξής ενότητες -πολλές από αυτές εκτείνονται σε περισσότερες των μία συναντήσεων-:

  1. Εισαγωγή στην ποίηση και τη σημασία της
  2. Όμηρος-Αποσπάσματα
  3. Λυρική Ποίηση-Σαπφώ
  4. Τραγική Ποίηση-Σοφοκλής
  5. Κωμωδία-Αριστοφάνης και Μένανδρος
  6. Βυζαντινή Εκκλησιαστική Ποίηση-Ρωμανός ο Μελωδός
  7. Δημοτικά Τραγούδια
  8. Κρητική Αναγέννηση-Ερωτόκριτος
  9. Διονύσιος Σολωμός
  10. Κωστής Παλαμάς
  11. Κωνσταντίνος Καβάφης
  12. Γενιά του Τριάντα
  13. Μεταπολεμική Ποίηση
  14. Μοντέρνες και Σύγχρονες Γραφές

Στις συναντήσεις ακολουθούνταν συνήθως το εξής πρόγραμμα: Στην αρχή γίνονταν μια πρώτη παρουσίαση από την υπεύθυνη και εισαγωγή στο θέμα, την ποίηση, τον ποιητή και την εποχή του γενικότερα, εφορμώντας από την προηγούμενη ενότητα και συνδέοντάς την με την καινούργια. Στη συνέχεια δίνονταν έντυπο υλικό, που διαβάζονταν από τις μαθήτριες. Κατά την ανάγνωση δίνονταν επεξηγήσεις και διευκρινίσεις και λύνονταν απορίες. Στο τελευταίο κομμάτι γίνονταν κάθε φορά προβολή βίντεο από το διαδίκτυο, όπου παρουσιάζονταν συνήθως ο ποιητής και η ζωή του συνδεόμενα με την ποίηση και τα χαρακτηριστικά της.

Επιπλέον δίνονταν έναυσμα στις μαθήτριες να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, όχι αποκλειστικά σε ποιητικό λόγο. Συνήθως παρουσιάζονταν κάποια χαρακτηριστικά δείγματα του ποιητή της ενότητας και οι μαθήτριες καλούνταν να γράψουν κάποιες σκέψεις τους πάνω σε αυτά, είτε επί τόπου, είτε μετά από προσωπική τους έρευνα μέσα στην εβδομάδα.

Ως προς την πορεία του αρχικού σχεδιασμού δε σημειώθηκε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή και έγιναν παρουσιάσεις σε όλα τα θέματα όπως είχαν προγραμματιστεί. Όταν οι συμμετέχουσες έδειχναν ενδιαφέρον σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, υπήρχε ελαστικότητα χρόνου και προγράμματος. Κυρίως αυτό έγινε στην περίπτωση του Δ. Σολωμού και του Κ.Π. Καβάφη.

Η καθηγήτρια του ομίλου συνεργάστηκε επίσης με την υπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης, κ. Ε.Λαμπάκη, για τη διοργάνωση δράσεων από κοινού. Τον Δεκέμβριο οι μαθητές των δύο ομίλων μαζί με όλα τα τμήματα της Β΄ τάξης, παρακολούθησαν διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στην Άλκη Ζέη. Στις 21 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε δανειστική έκθεση βιβλίου με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Φιλαναγνωσίας «Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως». Οι μαθητές των ομίλων συμμετείχαν στο στήσιμο της έκθεσης και συντόνισαν την καταγραφή των βιβλίων στο έντυπο δανεισμού, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του βιβλιοθηκονόμου. Αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης ήταν και η συνάντηση Φιλαναγνωσίας ανάμεσα στους δύο ομίλους του Γυμνασίου και το 2ο Νηπιαγωγείο Τήνου. Ομάδα παιδιών του Νηπιαγωγείου επισκέφθηκε το σχολείο μας, έγινε ανταλλαγή βιβλίων και τα παιδιά έκαναν μαζί δημιουργικές δραστηριότητες σχετικά με αγαπημένα βιβλία. Η συνεργασία μεταξύ των σχολείων θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

 

Η υπεύθυνη καθηγήτρια,

Μαρίνα Νάζου

Φιλόλογος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.