Η πίεση της καθημερινότητας που δέχονται τα παιδιά, τους στερούν τον χρόνο για ελεύθερη έκφραση, σωματική εκτόνωση αλλά και τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τους συμμαθητές τους, να συναναστραφουν μαζί τους, ώστε ν’ αναπτύξουν περισσότερο την ενσυναίσθηση και να μειωθεί η βία μεταξύ τους.
Έχοντας ως βασικό σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, τη φετινή σχολική χρονιά (2021-2022), οργανώθηκε μια σειρά από Δράσεις. Επιμέρους στόχοι ήταν η σωματική ασκηση, η καλύτερη γνωριμία των παιδιών με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους σε πιο χαλαρό πλαίσιο, η γνωριμία με την τέχνη και η ελεύθερη έκφραση μέσα από αυτή, η επιβεβαίωση ότι αν προσπαθήσουν μπορούν να πετύχουν πολλά. Παράλληλα έγινε προσπάθεια ανίχνευσης περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού μέσα από ομάδες παιδιών, ώστε αυτά να μάθουν πώς είναι σωστότερο να λειτουργούν αλλά προσπάθεια αλλαγής του συνηθισμενου τρόπου διδασκαλίας ώστε τα παιδιά ν’ αντιληφθούν πως κάτι αλλάζει στο σχολείο μας.
Αναλυτικότερα, οι Δράσεις περιελάμβαναν τη δημιουργία ερωτηματολογίου και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη βία στα σχολεία (επιμέλεια κ. Νάτσιου Καλλιόπη), τη γνωριμία με παραδοσιακους ελληνικούς χορούς (ιστορία και εκμάθηση – κ. Σταμάτη Σοφία). Παρουσιάστηκε επίσης ταινία σχετικά με τη βία στη ζωή των εφήβων και κατόπιν επιχειρήθηκε ανάλυσή της, αλλά και συζήτηση για εναλλακτικές δράσεις των πρωταγωνιστών και αποτέλεσμα στο κοινωνικό σύνολο (κ. Κλαυδιανού Βιργινία). Η κ. Καλυδιανού επιμελήθηκε επίσης τη δημιουργία έκθεσης στο σχολείο μας με έργα τέχνης σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στους συμμαθητές, τη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν από 15/12/2021 μέχρι τις 28/2/2022 . Η παρουσίαση έγινε με μια γιορτή που διοργανώθηκε στο σχολείο μας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στις 6/3/2022 (φέτος ήταν Κυριακή γι’ αυτό και η εκδήλωση μεταφέρθηκε μερικές μέρες αργότερα).
Κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενθουσιώδης κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων. Επίσης παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή της ποιότητας των σχέσεων μεταξύ των μαθητών μετά το πέρας των δράσεων και γενικότερη αλλαγή της νοοτροπίας στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν στο bullying.