Fête de la Lumière ή Jourdes Crêpes (Ημέρα Κρέπας): Δραστηριότητα στο μάθημα των Γαλλικών

Οι μαθητές των τμημάτων των Γαλλικών γιόρτασαν την ημέρα της κρέπας, παρασκευάζοντας κρέπες με την καθηγήτριά τους, κ. Καραγεώργου.

Η 2 Φεβρουαρίου είναι μια ξεχωριστή μέρα στη Γαλλία. Η “Fête de la Chandeleur“, γνωστή και ως “Fête de la Lumière” ή “Jour des Crêpes” γιορτάζεται με το να τρώμε κρέπες. Les crêpes de la Chandeleur έχουν σχήμα ήλιου και χρυσαφένιο χρώμα και θυμίζουν τον ηλιακό δίσκο! Θυμίζουν επίσης την επιμήκυνση της ημέρας που οδηγεί στην άνοιξη και το φως μετά από τον σκοτεινό και κρύο χειμώνα.

Πράγματι, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι μέρες αρχίζουν σταδιακά να μακραίνουν. Η κατανάλωση κρέπας την συγκεκριμένη ημέρα είναι ένας φόρος τιμής στον κύκλο των εποχών και πιο συγκεκριμένα στον ερχομό της άνοιξης, που προαναγγέλλει καλύτερες μέρες. Βέβαια, παλιότερα υπήρχαν και πρακτικοί  λόγοι. Πριν από την πολυτέλεια των ψυγείων, η κατανάλωση κρέπας ήταν επίσης ένας τρόπος χρήσης των αυγών και του βουτύρου πριν από την Σαρακοστή.

Αυτή η γιορτή συνοδεύεται βέβαια και από δεισιδαιμονίες:

Αν οι χωρικοί δεν έφτιαχναν κρέπες εκείνη την μέρα, πίστευαν πως το σιτάρι θα ήταν κακό την επόμενη χρονιά. Επέλεγαν λοιπόν ένας μέλος της οικογένειας το οποίο πετούσε μια κρέπα στον αέρα με το ένα χέρι, προσπαθώντας να την γυρίσει, ενώ στο άλλο χέρι κρατούσε ένα χρυσό νόμισμα. Εάν η κρέπα έπεφτε επίπεδη στο τηγάνι, τότε θεωρούσαν πως αυτό ήταν σημάδι οικονομικής ευημερίας για το επόμενο έτος.

Ήταν επίσης σύνηθες  να τοποθετείται η πρώτη κρέπα διπλωμένη πάνω από ένα νόμισμα σε ένα ντουλάπι του σπιτιού. Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, με αυτό τον τρόπο προσέλκυαν καλή τύχη και άφθονες σοδειές στο σπίτι. Στη συνέχεια, πετούσαν την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, τοποθετούσαν μια καινούρια  και έδιναν και  μια νέα κρέπα σε ένα ζητιάνο ή έναν άπορο.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.