Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου στη Σύρο

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Πετρώματα και Αρώματα», το οποίο οργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας (ΚΕΠΕΑ) της Σύρου, πραγματοποιήθηκαν δύο διήμερες ξεναγήσεις από τη Γ’ τάξη του σχολείου μας. Τα τμήματα του Γ1 και Γ2 ακολούθησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα τις ημερομηνίες 5-6 Μαρτίου, και αντίστοιχα τα τμήματα Γ3 και Γ4, τις ημερομηνίες 12-13 Μαρτίου. Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε για όλα τα τμήματα ήταν το ίδιο με μικρές αλλαγές λόγω προσαρμογής του διαθέσιμου χρόνου.

Μετά την άφιξη στο νησί και μια σύντομη στάση στο ξενοδοχείο, το πρώτο τμήμα αναχώρησε για την επίσκεψη του στο ΚΕΠΕΑ. Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τα στοιχεία της φύσης, ανακάλυψαν διάφορα είδη χλωρίδας και πετρωμάτων, έπαιξαν και παρακολούθησαν εργαστήρια στα οποία έφτιαξαν σαπούνια και κηραλοιφές με υλικά από τη φύση. Στη συνέχεια χωριστήκαν σε ομάδες και αφού ο κ. Κόλλιας Χρήστος (Υπεύθυνος ΚΕΠΕΑ) τους εξήγησε τις ιδιότητες των βοτάνων, έπαιξαν παιχνίδια μνήμης και όσφρησης. Παράλληλα, το δεύτερο τμήμα επισκέφτηκε το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας και ξεναγήθηκε στον χώρο. Οι μαθητές ταξίδεψαν στον χρόνο μέσα από μια βιωματική εμπειρία φορώντας μια εργατική ποδιά, συμπληρώνοντας την κάρτα εργασίας και ακολουθώντας όλη την γραμμή παραγωγής έμαθαν για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου και τις συνθήκες εργασίας του τότε στο σήμερα. Η δράση ολοκληρώθηκε με μια γεύση από τοπικά προϊόντα της Σύρου.

Την επόμενη μέρα μετά το πρωινό γεύμα, το πρώτο τμήμα αναχώρησε για την “Απάνω Μεριά” για να γνωρίσει από κοντά την ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά του νησιού. Πριν την έναρξη της πεζοπορίας οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες έτσι ώστε κάθε ομάδα να επιλύσει ένα κουίζ. Για την επίλυση του κουίζ έπρεπε να συλλέξουν πετρώματα και βότανα μαθαίνοντας περισσότερες πληροφορίες για αυτά. Στον τελικό προορισμό της πεζοπορίας τα παιδιά θαύμασαν το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, τον Αερόλιθο που ήταν και η λύση του κουίζ. Στόχος της πεζοπορίας ήταν να εξοικειωθούν με τη φύση και τα ιδιαίτερα πετρώματα της περιοχής μέσω της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης. Αντίστοιχα την ίδια ώρα, το δεύτερο τμήμα επισκέφτηκε το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας, όπου ακολούθησε η ξενάγηση της προηγούμενης μέρας.

Το μεσημέρι τα δυο τμήματα συναντήθηκαν στην Άνω Σύρο, όπου περιπλανήθηκαν στα πλακόστρωτα στενά με την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και επισκέφτηκαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Τέλος, επισκέφτηκαν το κέντρο της Ερμούπολης, όπου περπάτησαν στα στενά, θαύμασαν το επιβλητικό Δημαρχείο του νησιού και στη συνέχεια απόλαυσαν τον ελεύθερο τους χρόνο.

Κατά την δεύτερη εβδομάδα της επίσκεψής μας, υπήρξε μικρή διαφοροποίηση στο πρόγραμμα της εκδρομής, καθώς πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο της Σύρου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσίαση που αφορούσε το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, από την Υποψήφια διδάκτορα του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυρία Νικολακοπούλου. Επιπρόσθετα, ξεναγήθηκαν στην περιοχή Βαπόρια, εξερεύνησαν το εσωτερικό του θεάτρου Απόλλων με την Ιταλική αρχιτεκτονική, που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και δεσπόζει στο κέντρο του νησιού και τέλος επισκεύφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, με τις επιβλητικές του Αγιογραφίες και τα εντυπωσιακά χρωματιστά βιτρό που δημιουργούν ένα κλίμα κατάνυξης σε κάθε επισκέπτη.

1η Επίσκεψη – Τμήματα Γ1 & Γ2

2η Επίσκεψη – Τμήματα Γ3 & Γ4

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.