Ημερολόγιο Δράσεων Γυμνασίου Τήνου

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) «ΜΠΑΤΙΚΙ» ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΝΟΥ

Στις 15 Νοεμβρίου 2022 η πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) «Το Μπατίκι» κ. Ψάλτη Αναστασία επισκέφτηκε το Γυμνάσιο της Τήνου και μαζί με τον κ. Παυλή Ευάγγελο συζήτησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες τις έννοιες της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της τοπικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Προοπτικές Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης» και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CONNECT με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παυλή Ευάγγελο.

Σκοπός της δράσης ήταν η εισαγωγή των μαθητών/-τριών στην έννοια της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης που είναι βασισμένη σε μια ισορροπημένη συσχέτιση κοινωνικών αναγκών, οικονομικής δραστηριότητας, πολιτισμού και περιβάλλοντος και προϋποθέτει αναγνώριση της αξίας των τοπικών φυσικών και πολιτισμικών κοινών πόρων. Η δράση συνεχίστηκε μέσα από το μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, όπου αναπτύσσονται δεξιότητες ερευνητικής μάθησης, συνεργασίας και παρουσίασης και οι μαθητές, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να εντοπίσουν και να αναλύσουν τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους της Τήνου, συσχετίζοντάς τους με τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Το βιωματικό κομμάτι της δράσης είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου 2023 και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό περίπατο στο μονοπάτι Εξώμβουργο-Βωλάξ (επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2022 αλλά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας) με τη συμμετοχή του κ. Παλαμάρη Μάρκου που είναι μέλος της Κοιν.Σ.Επ. και εκπαιδευτικός.

Ευχαριστούμε θερμά την Κοιν.Σ.Επ. «Το Μπατίκι» για την εθελοντική συνεργασία της και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο της.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) «ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΕΛΛΙΑ» ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΝΟΥ

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) «Καλλονή-Κελλιά» κ. Νταφούλη Λήδα και κ. Δελατόλας Μάνθος επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο της Τήνου και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες για την έννοια, τη λειτουργία και την αξία της κυκλικής οικονομίας και για τη σχέση της με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και για την ανακύκλωση και το έργο της Κοιν.Σ.Επ. Η δράση έγινε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Προοπτικές Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης» και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CONNECT με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παυλή Ευάγγελο. Η εν λόγω Κοιν.Σ.Επ. έχει αναλάβει τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών για το νησί της Τήνου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε η σύνδεση της κυκλικής και της κοινωνικής οικονομίας με τη βιώσιμη ανάπτυξη και σχολιάστηκαν καθημερινά βιώματα των εργαζομένων και των μελών της Κοιν.Σ.Επ. που αφορούσαν την εκτέλεση του τόσο σημαντικού αυτού έργου τους. Τα βιώματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Τήνου σε θέματα ανακύκλωσης, η οποία είναι υπόθεση όλων μας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά δρώμενα. Αυτά αφορούσαν επιδείξεις ορθού διαχωρισμού ανακυκλωσίμων υλικών εντός της σχολικής αίθουσας και πρακτική εκπαίδευση στο σημείο συγκέντρωσης ανακυκλωσίμων έξω από το σχολείο.

Στο τέλος, μοιράστηκαν τσάντες ανακύκλωσης σε μαθητές και καθηγητές, καθώς και μικρά χρηστικά δώρα με θέμα την ανακύκλωση, ενώ ορίστηκαν υπεύθυνες μαθήτριες για τη συγκέντρωση ανακυκλωσίμων υλικών.

Ευχαριστούμε θερμά την Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελιά» για την εθελοντική συνεργασία της και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο της.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΗΝΟΥ

Στις 24 Ιανουαρίου 2023, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Τήνου επισκέφτηκαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Τήνου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CONNECT και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Προοπτικές Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης»με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παυλή Ευάγγελο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμίαμε την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι» και η αποτίμηση του ρόλου και της αξίας ενός συνεταιρισμού στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου ιδρύθηκε το 1951 και αποτελεί τον «πνεύμονα» του παραγωγικού τομέα του νησιού. Παρέχει υποστήριξη στους αγρότες σε θέματα ενημέρωσης, επιδοτήσεων, αξιοποίησης αγροτικών προϊόντων, κ.α., και τους προμηθεύει με σπόρους, μηχανήματα, ζωοτροφές, λιπάσματα και κάθε είδους εφόδια για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ιδιαίτερα σημαντικού επαγγέλματός τους.

Οι αγρότες της Τήνου, μέσω του συνεταιρισμούς τους, παράγουν και μεταποιούν φρέσκο γάλα (χωρίς συντηρητικά), γραβιέρα, καρίκι (τυρί που ωριμάζει μέσα σε νεροκολοκύθα), κοπανιστή (ΠΟΠ από αγελαδινό γάλα), μπαλάκι, βούτυρο, μυζήθρα, ανθότυρο, κ.α. Η μεταποίηση γίνεται στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου της Τήνου στην περιοχή του Τριποτάμου.

Παράλληλα ο συνεταιρισμός, μέσω του πρατηρίου του, προωθεί όλα τα τοπικά προϊόντα του νησιού: κάππαρη, κρίταμο, μέλι, κρασί, ρακί, τσίπουρο, όσπρια, μαρμελάδες, αγκινάρες, γλυκά κουταλιού, σάλτσες, χειροποίητα ζυμαρικά, πετιμέζι, σύκα, βότανα, αμυγδαλωτά, παστέλια, κ.α.

Ο διευθυντής του συνεταιρισμού κ.Δελατόλας Ιωσήφ έδωσε έμφαση στη διατροφική και πιστοποιημένη ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Ακολούθησε συζήτηση και για την έννοια της συμβολικής τους ποιότητας που συνδέει πολλαπλώς και διαχρονικά τον άνθρωπο με τον τόπο. Τονίστηκε και το θέμα ανάγκης απασχόλησης των νέων με την κτηνοτροφία (ο μικρότερος κτηνοτρόφος είναι 55 ετών!) σε συνδυασμό με το σοβαρό πρόβλημα των μικρών εκτάσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες βόσκησης των ζώων. Από την άλλη, έγινε αναφορά στη γεωργία και στην αξία της πεδιάδας της Κώμης που τροφοδοτεί ολόκληρη την Τήνο, αλλά και τα γύρω νησιά, με γεωργικά προϊόντα.

Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις για τη λειτουργία του συνεταιρισμού, το προσωπικό, τις συνθήκες εργασίας, τα προϊόντα, κ.α.,κατανόησαν το προστατευτικό πλαίσιο που παρέχει ο συνεταιρισμός στους παραγωγούς απέναντι στις δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες της αγοράς και στο τέλος απέκτησαν μια καλή πρώτη εικόνα του ρόλου των συνεταιρισμώνκαι της αξίας τους για την επίτευξη βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.Τα βασικά εφόδια για να ανταπεξέλθουμε στις αυξανόμενες προ(σ)κλήσεις του μέλλοντος είναι η ποιότητα, η τοπικότητα και η συλλογικότητα που θα χαρακτηρίσουν τους τρόπους που συνδεόμαστε με τον τόπο μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου για την εθελοντική συνεργασία του και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο του.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΝΟΥ ΣΤΟ ΑΛΣΥΛΛΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΑΛΑΜΙΑ» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, μαθητές και μαθήτριες της Γ Τάξης του Γυμνασίου Τήνου,επισκέφθηκαν ανά ομάδες το αλσύλλιο στα «Καλάμια» στο λιμάνι της Χώρας της Τήνου, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Παυλή Ευάγγελο και κ. Χαρβαλιά Κωνσταντίνο και τις καθηγήτριές τους κ. Πρελορέντζου Ελένη και κ. Σταμάτη Σοφία, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «Φίλοι του Πρασίνου». Σκοπός της δράσης ήταν η εισαγωγή των εκπαιδευομένων στην έννοια του κλαδέματος και η εκμάθηση της τεχνικής μέσα από το κλάδεμα των αλμυρικιών του αλσυλλίου, το οποίο φυτεύτηκε το 2019 μετά από πρωτοβουλία του Γυμνασίου της Τήνου και του Συλλόγου «Φίλοι του Πρασίνου».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ψάλτης Ιωάννης και ο Αντιπρόεδρος κ. Δεσύπρης Στυλιανός ενημέρωσαν τους μαθητές/-τριες για τη σημασία και την αξία του εν λόγω αλσυλλίου, το οποίο θα πρέπει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να περιποιούμαστε και να συντηρούμε. Έδειξαν στην πράξη πώς χρησιμοποιούνται τα εργαλεία του κλαδέματος (ψαλίδι, πριόνι, κλαδευτήρι), πώς κόβουμε τα κλαδιά ώστε να μην πληγώνεται και να μην καταστρέφεται το δέντρο, πώς συνεργαζόμαστε σε ομάδες, κ.α. Τα παιδιά συμμετείχαν στη δράση με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό και κλάδεψαν όλο το αλσύλλιο, συνεργαζόμενα σε ομάδες.

Είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι της Τήνου να πλαισιώνουν περιβαλλοντικούς συλλόγους, συμμετέχοντας σε δράσεις που αναδεικνύουν τις αξίες του περιβάλλοντος και του τοπίου μας, να τα επανακαλύψουν ως «χώρους ζωής» και ως πόρους ανάπτυξης, δίδοντας έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης μιας συνείδησης τοπίου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο  «Φίλοι του Πρασίνου» για την εθελοντική συνεργασία του και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο του.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.