Παγκόσμια Ημέρα Α.Μ.Ε.Α. – Διαδικτυακή συνομιλία μαθητών με Παραολυμπιονίκες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), οι καθηγήτριες Ειδικής Αγωγής του Γυμνασίου Τήνου σχεδίασαν και υλοποίησαν δράσεις για τους μαθητές του σχολείου.

Στις 30 Νοεμβρίου οι μαθητές του Α2 συνομίλησαν διαδικτυακά με την παραολυμπιονίκη κ. Ευθυμία Γκούλη. και την 1η Δεκεμβρίου οι μαθητές του Β2 με τον παραολυμπιονίκη κ. Χρήστο Κάπελλα. Συζήτησαν για τις εμπειρίες τους, την αθλητική τους πορεία και τις διάφορες δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά τους και τις συναναστροφές τους με άλλους ανθρώπους, κυρίως εξαιτίας της ελλιπούς στήριξης από την πολιτεία.

Ακολουθούν τμήματα της συνέντευξης της κ. Γκούλη όπως τα κατέγραψαν οι μαθητές:

«Η κ. Γκούλη άρχισε κολύμβηση από 4 χρονών για την ισορροπία της. Από 12 χρονών αποφάσισε να μπει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Έχει πάρει δύο χάλκινα και έχει συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Έχει φωκομέλεια και έχει βαθμό αναπηρίας 9/10. Δηλώνει ότι το μυστικό της είναι να αγαπάει τον εαυτό της όπως είναι και επίσης δηλώνει ότι κι ο άνθρωπος που θα σε αγαπήσει, θα σε αγαπήσει έτσι ακριβώς όπως είσαι.

Είχαμε πολλές ερωτήσεις όπως πώς οδηγεί, πώς πέρασε τα σχολικά της χρόνια, αν έχει σκεφτεί να χρησιμοποιήσει τεχνητό μέλος, τι είδους φάρμακα έχει πάρει, πώς αντιμετώπισε η ίδια το πρόβλημά της, τι υποστήριξη παίρνει από το κράτος και πώς την προσεγγίζει ο κόσμος.

Μας απάντησε ότι  οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ότι έχει συνηθίσει να κινείται και να εξυπηρετείται χωρίς βοήθεια και όλο αυτό το αντιμετώπισε με την υποστήριξη της μητέρας της από πολύ μικρή. Στο σχολείο κάποιες φορές την κορόιδευαν τα παιδιά και την ρωτούσαν πολλά πράγματα αλλά εκείνη πάντα απαντούσε με χαμόγελο και ποτέ δεν ντράπηκε.  Από το κράτος παίρνει επίδομα που υπολογίζεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας».

Οι μαθητές του Β2 γράφουν για τον κ. Κάπελλα:

«Κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι ο αθλητής άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό μετά από ένα ατύχημα, και όχι πιο πριν που είχε περισσότερες δυνατότητες. Επίσης, εκπλήσσομαι από το ότι δεν έχασε την ελπίδα του, καθώς το να χάσει κάποιος το πόδι του δεν είναι εύκολο. Τέλος, κατά τη γνώμη μας είναι περίεργο που έγινε τόσο καλός αθλητής και κέρδισε βραβεία, επειδή το πρόβλημα υγείας που είχε ήταν σοβαρό.»

Ευχαριστούμε πολύ τους παραολυμπιονίκες κ. Γκούλη και κ. Κάπελλα για τον χρόνο που διέθεσαν στους μαθητές μας και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στην αθλητική σταδιοδρομία τους.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.