Η Εκπ. Επίσκεψη του Γυμνασίου σε Ελβετία & Γαλλία

Η εκπαιδευτική εκδρομή του Γυμνασίου Τήνου στην Ελβετία & τη Γαλλία, με επίκεντρο το ερευνητικό κέντρο CERN, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πέρα από την πληθώρα εικόνων και εμπειριών που έζησαν οι μαθητές, σημαντικότερος είναι ο εκπαιδευτικός καρπός που αποκόμισαν.

– 1η Ημέρα –

Πολύ νωρίς το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου αναχωρήσαμε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για τη Ζυρίχη. Αμέσως μετά την άφιξή μας, επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο κέντρο φυσικών επιστημών στην Ελβετία (Technorama). Εκεί οι μαθητές είδαν αλλά και πραγματοποίησαν πολλά πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας. Το κέντρο ήταν τεράστιο, με τρεις ορόφους και ο χρόνος περιορισμένος. Δυστυχώς είχαμε μόνο 2,5 ώρες και η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν ήθελε να φύγει, όμως το πρόγραμμά μας ήταν γεμάτο. Κάτι που εντυπωσίασε τους μαθητές μας, ήταν ότι οι γονείς πηγαίνουν τα μικρά παιδιά τους στο συγκεκριμένο κέντρο που είναι βιωματικό και παίζουν μαζί τους και τους εξηγούν τα φυσικά φαινόμενα μηχανικής, ηλεκτρισμού, οπτικής, προσπαθώντας να κατανοήσουν  ακόμα τη σύγχρονη φυσική. Οι ίδιοι οι μαθητές μας δήλωσαν πως όταν γίνουν γονείς, θα κάνουν το ίδιο. Στην πόλη της Ζυρίχης θαυμάσαμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τη λίμνη και το ποτάμι που περνούσε μέσα από την πόλη, αλλά και τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Έκπληξη προκάλεσε η ύπαρξη ελάχιστων φαναριών για τους πεζούς, αφού ήταν αυτονόητο ότι τα αυτοκίνητα σταματούν στις διαβάσεις.

Technorama

Zurich
(Ζυρίχη)

Νωρίς το απόγευμα κάναμε μια πιο σύντομη στάση στην πόλη της Βέρνης. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο τοπικό ιδίωμα, τα «Γερμανικά της Βέρνης». Ανάμεσα στα αξιοθέατα, είδαμε το ρολόι από το οποίο ο Einstein εμπνεύστηκε τη θεωρία της σχετικότητας, από την οποία προκύπτει ότι κάθε τόπος χαρακτηρίζεται από το δικό του χρόνο. Επίσης περάσαμε έξω από το λιτό διαμέρισμα του μεγάλου επιστήμονα, όπου έζησε τα πρώτα του επιστημονικά χρόνια με την οικογένειά του. Ήταν η μόνη από τις πόλεις που επισκεφθήκαμε που δεν είχε λίμνη, αλλά μόνο ποτάμι. Όλη η πόλη είναι χτισμένη με παραδοσιακή μεσαιωνική αρχιτεκτονική επάνω σε λόφους και έχει σύμβολό της την αρκούδα. Η πρώτη κουραστική, αλλά γεμάτη μέρα του ταξιδιού μας, ολοκληρώθηκε με την άφιξή μας στη Γενεύη, για την ακρίβεια στα περίχωρα τα πόλης, ακριβώς πάνω στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας.

Bern
(Βέρνη)

– 2η Ημέρα –

Το πρωινό της 2ης μέρας, 25 Φεβρουαρίου, ήταν αφιερωμένο στην πόλη της Λωζάνης. Εκεί είδαμε το άγαλμα του Καποδίστρια, στολισμένο με φρέσκα λουλούδια αφού ο μεγάλος πολιτικός τιμάται αδιάλειπτα έως και σήμερα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ο εμπνευστής του Συντάγματος της Ελβετίας, το οποίο ισχύει από το 1815 μέχρι και σήμερα και σύμφωνα με αυτό οι Ελβετοί ψηφίζουν 3-4 φορές το χρόνο, μέσω δημοψηφισμάτων, για τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν να γίνουν, οπότε τους έχει καλλιεργηθεί η λειτουργία της ομάδας. Άλλωστε, η τήρηση των νόμων και ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο ήταν κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο για τους μαθητές.

Κοντά στο άγαλμα του Καποδίστρια είναι και το κτίριο στο οποίο υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί είδαμε μετάλλια από όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και μετά, καθώς και τις δάδες της αφής της φλόγας από το 1936, αρχειακό υλικό από παλιές διοργανώσεις αλλά και ευρήματα σχετικά με τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες, μεταξύ των οποίων μια εντυπωσιακή μακέτα της αρχαίας Ολυμπίας. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν βιωματικά διάφορα αγωνίσματα όπως εικονικό δίαθλο. Υπήρχαν επίσης δωρεές θρυλικών αθλητών όπως τα παπούτσια του Σεργκέι  Μπούμπκα, η μπλούζα του Γιουσέιν Μπολτ κλπ.

Lausanne
(Λωζάνη)

Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων

Το απόγευμα πήραμε τον δρόμο προς τις Άλπεις και επισκεφθήκαμε το χωριό Σαμονί, στο οποίο έγιναν οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1924. Ακολουθήσαμε μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στη λίμνη της Λωζάνης και περάσαμε από γραφικά χωριά όπως το Μοντρέ, αλλά στα παιδιά έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση οι ψηλές και απότομες χιονισμένες πλαγιές και τα πανύψηλα έλατα. Τελικός προορισμός μας ήταν το γραφικότατο χωριό όπου μπορείς να δεις τους μπλε παγετώνες των Άλπεων και το Mont Blanc. Περιηγηθήκαμε στο χωριό, το οποίο πλέον αποτελεί χειμερινό προορισμό για σκι, και αργά το απόγευμα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προς τη Γενεύη.

Chamonix
(Σαμονί)

– 3η Ημέρα –

Το πρωινό της 3ης ημέρας το περάσαμε στην παλιά και νέα πόλη της Γενεύης. Είδαμε το κτίριο του ΟΗΕ, καθώς και τη φημισμένη «Σπασμένη Καρέκλα», με το κομμένο πόδι, που συμβολίζει τα θύματα των ναρκών και επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ιστορίας των Επιστημών. Αμέσως μετά την περιήγηση, συναντηθήκαμε με τον πρόξενο της Γενεύης κ. Γεννηματά, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία και τις σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας, τα κινήματα του Φιλελληνισμού και για ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής στην Ελβετία. Μας διηγήθηκε  επίσης  διάφορα περιστατικά από τη ζωή του Καποδίστρια, κατά τη διαμονή του στη Γενεύη. Φεύγοντας από εκεί περάσαμε στην καινούργια πόλη της Γενεύης για περιήγηση. Κατόπιν αναχωρήσαμε για το Ανσύ, που θεωρείται η Βενετία της κεντρικής Ευρώπης, καθώς όλη η πόλη διασχίζεται από κανάλια. Η περιήγηση ήταν σύντομη γιατί είχε ήδη νυχτώσει και έπρεπε να μεταβούμε στον δεύτερο προορισμό διανυκτέρευσης, τη γαλλική πόλη Σαμπερύ.

Genève
(Γενεύη)

Annecy
(Ανεσύ)

– 4η Ημέρα –

Την 4η μέρα ήταν το προκαθορισμένο μας ραντεβού στο CERN. Οι μαθητές παρακολούθησαν μια παρουσίαση για το πεδίο μελέτης και τους ερευνητικούς στόχους του CERN, οπού τους εξηγήθηκε γιατί δημιουργήθηκε, σαν πόλος έλξης των ευρωπαίων επιστημόνων ως αντίβαρο στις ΗΠΑ. Αρχικά ξεκίνησε από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το μεσοπρόθεσμο πλάνο των ερευνών, είναι η περαιτέρω ανάλυση των ιδιοτήτων του σωματιδίου Higgs, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2013 (Νόμπελ Φυσικής) με απώτερο στόχο την εξερεύνηση φαινομένων που σχετίζονται με τη λεγόμενη σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια.

Αμέσως μετά μεταβήκαμε σε αμφιθέατρο όπου δύο ερευνητές περιέγραψαν με απλά και κατανοητά πειράματα τον τρόπο λειτουργίας του επιταχυντή. Η παρουσία των μαθητών μας ήταν εξαιρετική, αφού ανάμεσα σε πολλά σχολεία, δεν δίστασαν να πάρουν τον λόγο στα αγγλικά και να συμμετάσχουν στα πειράματα.

Στη συνέχεια, σε άλλη αίθουσα του ερευνητικού κέντρου, μία Ελληνίδα επιστήμονας του CERN, έδειξε στους μαθητές τα πρώτα επιστημονικά βήματα δημιουργίας μηχανικών ανιχνευτών, μέσω βιωματικών δράσεων. Το ερευνητικό κέντρο διαθέτει επίσης έναν τεράστιο χώρο, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαδραστικά και με απλά παραδείγματα, εκθέματα αφιερωμένα στη μοντέρνα φυσική (μποζόνια, αδρόνια, γαλαξίες, χωρόχρονος και όλες αυτές τις άγνωστες και μαγικές λέξεις).

Cern

Το μεσημέρι φύγαμε και κατόπιν επιθυμίας των μαθητών επισκεφτήκαμε ξανά το Ανσύ, επειδή τους είχε αρέσει πολύ, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να δούμε την πόλη με περισσότερο φως και άνεση χρόνου. Η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας έκλεισε με τις καλύτερες αναμνήσεις. Την Τετάρτη νωρίς το πρωί, αναχωρήσαμε για την Ελλάδα από το αεροδρόμιο της Γενεύης.

Το ταξίδι αυτό ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για πολλές ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εκδρομές στο μέλλον, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να ανοίξουν τους εκπαιδευτικούς τους ορίζοντες και να αποκτήσουν ακόμα περισσότερες εμπειρίες.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.